Tips för skäggtrimning
För att få ett riktigt välsansat och snygg skägg krävs att du trimmar det på rätt sätt efter din ansiktsform och att du får till de rätta linjerna. Vi rekommenderar att du går till en barberare första gången för att få till en form som du sedan kan underhålla hemma.
Allra bäst blir det om du använder en skäggsax till ett längre skägg, skäggtrimning på fri hand kan vara lite knepigare att få till.
- Rengör skägget ordentligt så att skäggstråna mjukas upp. Alternativt sveper du in skägget i varma handdukar.
- Kamma igenom skägget med en grovtandad kam. Till mustaschen behövs en fintandad kam.
- Kamma skägget underifrån för att lyfta skäggstråna. Klipp skäggstråna längs med kammen.
- Korta ner kinderna och behåll längden på hakan med en mjuk övergång.
- Klipp mustaschen genom att kamma ner den och klippa den i linje med överläppen. Behåll lite längd i änden om du vill.
Till ett kortare skägg är trimmer lättast.
- Välj en skäggtrimmer med täta längdinställningar så att du kan bygga upp en gradvis form.
- Justera längden på skägget beroende på ansiktsform och hur skägget växer. Trimma skägget så att det kortas ner mot kanterna. Det ger ett snyggt och välvårdat intryck och bygger upp formen på skägget.
Snygga till kanterna
Använd en rakhyvel och en transparent rakgel så att du ser exakt hur du rakar. Här gäller det att hålla koll på linjerna. Rakar du upp till käklinjen får du en dubbelhaka som resultat. Ett tips är att lyfta hakan och trycka tungspetsen mot gommen och utgå ifrån den punkten. En lägre halslinje som går rakt ut mot sidorna gör att ansiktet ser rundare ut. En högre halslinje med skarpare vinkel upp mot öronen gör att käkpartiet framhävs mer.
- Raka käklinjen genom att tänka dig en mjukt rundad linje från adamsäpplet till örsnibben. Från den inre sidan av polisongen ska du sedan dra en svagt rundad linje som möter den första linjen. Se till att runda av skägget där linjerna möts.
- Övergången från kind till skägg fixar du snyggast genom att trimma ner kanten. Håll en tänkt linje från övre delen av örat till mungipan.
Karin Fahlström, publicerad 2014-07-24